Τα σύκα πιστεύεται ότι είναι από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Απολιθώματα που βρέθηκαν κοντά στην Ιεριχώ της Ιορδανίας, έδειξαν ότι τα σύκα καλλιεργήθηκαν πριν από το σιτάρι, το κριθάρι και τα όσπρια. Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. και αποτέλεσαν βασικό τρόφιμο στην παραδοσιακή διατροφή με το πέρασμα των χρόνων. Τα παλιά τα χρόνια, όσοι είχαν πολλές συκιές και έκαναν εμπόριο σύκων, έφτιαχναν στα χωράφια «τσαρδιά», και έμεναν εκεί μέρα νύχτα να φυλάνε τα σύκα, ακόμα και με ντουφέκια! Συλλέγονταν τα σύκα και τα αποξήραναν στον ήλιο ώστε να συντηρηθούν και να έχουν όλο το χειμώνα κουμπάνια. Κάθε συκιά βγάζει άφθονα σύκα τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται και να σαπίζουν στα δέντρα πάνω.... Από τα παλιά χρόνια, ακόμα και από την αρχαιότητα όμως οι Έλληνες κατανάλωναν τα σύκα όλο τον χρόνο, ειδικά το χειμώνα τα είχαν σαν σημαντική πηγή ενέργειας. Πως;;;
Μα φυσικά διατηρώντας τα ξερά!!!!
Μαζεύαν ώριμα και γερά σύκα τα πλέναν καλά,τα άνοιγαν στην μέση και τα άπλωναν στις ταράτσες των σπιτιών. Μάλιστα μια ιστορία που ακούγεται στο χωριό είναι του Κάτσα Κάτσα. Ο Κάτσας Κάτσας διατηρούσε πολλά χωράφια με σύκα μέσα στο βουνό, όταν λοιπόν τα μετέφεραν στο χωριό και τα άπλωνε στην ταράτσα του σπιτιού του δίπλα στην εκκλησία του χωριού έβαζε κάποια γυναίκα μόλις βράδιαζε να ανεβαίνει στην ταράτσα και να γυρνάει τα σύκα που είχαν ξεραθεί από τον ήλιο ώστε να ξεραθεί και η άλλη πλευρά του την επόμενη ημέρα. Η γυναίκα όμως όπως στεκόταν στα γόνατα με τον χαμηλό φωτισμό της λάμπας που υπήρχε (ήτανε και κουφή) έκανε σκιά απέναντι στην εκκλησία και όλοι τότε πίστευαν ότι εμφανιζόταν η "Παναγία" κάθε βράδυ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου