Είναι πίτες που φτιάχνονται την ημέρα των Φώτων στο χωριό. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων αναβιώνει ακόμα στο χωριό μας με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων. Οι κάτοικοι του χωριού, σχεδόν σε κάθε σπίτι, φτιάχνουν τους «μαρμαρίτες» τους. Πρόκειται για ένα μείγμα από αλεύρι και νερό, το οποίο ψήνεται σε θερμαινόμενο μάρμαρο σε στρογγυλά κομμάτια και σερβίρεται με μέλι και κανέλα. Είναι μικρές πίτες με διάμετρο περίπου πέντε εκατοστών από ανεβατό ζυμάρι που με το νερό γίνεται πολύ τρυφερό, χυλός, κι έπειτα το ρίχνουν σε πυρακτωμένο μάρμαρο, γι΄ αυτό λέγονται μαρμαρίτες, οπότε ο χυλός αυτός απλώνει κυκλικά και ψήνεται αφήνοντας πολλές τρυπίτσες. Αφού ψηθούν τους ξεκολλούν από το ζεστό μάρμαρο με ένα μαχαιράκι, ή με το ξυστρί και τους απλώνουν πάνω σε πετσέτα ή σεντόνι για να κρυώσουν. Τρώγονται σκέτοι βουτηγμένοι σε σιρόπι από ζάχαρη, μέλι, ή με χτυπημένα αυγά αλλά και με μπουκιές χοιρινό. Τις περασμένες δεκαετίες όταν οι κάτοικοι του χωριού ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από το ίδιο μείγμα, την παραμονή των Φώτων, έφτιαχναν επίσης «μαρμαρίτες» σε σχήμα σταυρού τούς οποίους προσέφεραν στα ζώα που είχαν (αγελάδες, αιγοπρόβατα κ.λπ.) για να τους δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. Επίσης παλαιότερα υπήρχε το έθιμο οι «μαρμαρίτες» να παρασκευάζονταν στην πλατεία του χωριού,έτσι οι νέες κοπέλες έριχναν πάνω στο θερμαινόμενο μάρμαρο φύλλα ελιάς, τα οποία εφόσον αναποδογύριζαν όταν καίγονταν σήμαινε ότι θα εκπληρώνονταν οι ευχές που έκαναν!!!
Ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο Καρδάμαινας "Η ΑΡΓΩ΄' και το "ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ" για το βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου