Οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιότερους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και έχουν αποθανατιστεί πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί, και βασικότερο οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας. Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή. Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου.

Translate

Οι προξενήτρες τα παλιά χρόνια!!!

 


Στις παλαιότερες κοινωνίες, η εύρεση ενός κατάλληλου γαμπρού ή νύφης ήταν μια διαδικασία γεμάτη τυπικότητες και κοινωνικές προσδοκίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προξενήτρες έπαιζαν έναν καίριο ρόλο, λειτουργώντας ως μεσάζοντες για την σύναψη γάμων.

Ποιος ήταν ο ρόλος τους;

Εύρεση υποψηφίων: Οι προξενήτρες διατηρούσαν ένα δίκτυο επαφών και γνώριζαν τα διαθέσιμα "μερίδια" στην περιοχή.

Συλλογή πληροφοριών: Διερευνούσαν την οικογενειακή κατάσταση, την ηθική, την κοινωνική θέση και την οικονομική ευρωστία των υποψηφίων.

Διαμεσολάβηση: Ήταν υπεύθυνες για την οργάνωση συναντήσεων και την προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των οικογενειών.

Διαπραγμάτευση: Συζητούσαν τους όρους του γάμου, συμπεριλαμβανομένης της προίκας και των οικονομικών συμφωνιών.


Πώς γινόταν η προξενιά;

Συνήθως, οι οικογένειες απευθύνονταν σε μια προξενήτρα όταν έψαχναν γαμπρό ή νύφη για τα παιδιά τους.

Η προξενήτρα συναντούσε τα ενδιαφερόμενα μέλη και λάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες για τις προσδοκίες και τις προτιμήσεις τους.

Στη συνέχεια, πρότεινε κατάλληλους υποψηφίους λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια, όπως η κοινωνική τάξη, η θρησκεία και η οικονομική κατάσταση.

Εάν υπήρχε αμοιβαίο ενδιαφέρον, η προξενήτρα οργάνωνε μια συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Σε περίπτωση που η γνωριμία ήταν επιτυχής, η προξενήτρα συνέχιζε να διαμεσολαβεί στις συζητήσεις για τους όρους του γάμου.

Ποια ήταν η κοινωνική θέση τους;

Η εργασία της προξενήτρας ήταν σεβαστή και απαραίτητη στις παραδοσιακές κοινωνίες.

Πιστεύονταν ότι διέθεταν γνώσεις και εμπειρία απαραίτητες για την επιτυχή σύναψη ενός γάμου.

Είχαν σημαντική κοινωνική επιρροή, καθώς η γνώμη τους έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του/της συζύγου.

Συμπέρασμα

Στα παλιά χρόνια, οι προξενήτρες διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην κοινωνική ζωή, συμβάλλοντας στην δημιουργία οικογενειακών δεσμών. Σήμερα, με την αλλαγή των κοινωνικών норм και την υιοθέτηση νέων τρόπων γνωριμίας, ο ρόλος τους έχει ατονήσει σημαντικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: