Οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιότερους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και έχουν αποθανατιστεί πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί, και βασικότερο οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας. Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή. Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου.

Translate

Η Βασιλόπιτα:Παράδοση Που Γιορτάζεται με Γεύση και Συμβολισμό

 


Η Βασιλόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα που γιορτάζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και την παράδοση, η βασιλόπιτα συνήθως συνδέεται με την τύχη, την ευτυχία και την ευημερία για το νέο έτος.Η προέλευση της βασιλόπιτας χάνεται στο πέπλο του χρόνου, με πολλές παραλλαγές και μύθους να περιβάλλουν το αγαπημένο αυτό έθιμο. Σε πολλές κοινωνίες, η κοπή της βασιλόπιτας συνδέεται με παγανιστικές τελετουργίες που συμβολίζουν την ανανέωση της φύσης και την έλευση της νέας αγροτικής περιόδου. Σε άλλες κοινότητες, η βασιλόπιτα συνδέεται με θρησκευτικά γεγονότα και ιδιαίτερα με τη γιορτή της Επιφανίας. 

Στη σύγχρονη εποχή, η βασιλόπιτα έχει μετατραπεί σε ένα παιχνίδι τύχης, με την παράδοση να ορίζει ότι μέσα στη βασιλόπιτα τοποθετείται ένα νόμισμα ή μια μικρή φιγούρα, συχνά της πρωτοχρονιάς ή του Άγιου Βασίλη. Ο οδηγός για την κοπή της βασιλόπιτας είναι συνήθως ο γέροντας ή η γριά, ή ακόμη και το παιδί που είναι το νεότερο στην οικογένεια.

Η βασιλόπιτα εκτός από ένα γευστικό γλυκό που απολαμβάνεται με την οικογένεια και τους φίλους, έχει και μια βαθύτερη σημασία. Η κοπή της πίτας συμβολίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, την κοινωνική συνοχή και την ανανέωση των δεσμών φιλίας και οικογενειακής ενότητας. Επίσης, η εύρεση του νομίσματος ή της φιγούρας μέσα στη βασιλόπιτα θεωρείται συχνά τυχερή, με τον ευλογητό να έχει την τιμή να φορέσει το στέμμα του ή να έχει την ευλογία του Θεού για το νέο έτος.

Κάθε χώρα ή περιοχή έχει τις δικές της μοναδικές παραδόσεις όσον αφορά τη βασιλόπιτα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η βασιλόπιτα κοπεί συνήθως στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την Ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου) και η παράδοση θέλει την παρουσία του πρωτοεστώτος παιδιού της οικογένειας. Στη Γαλλία, η βασιλόπιτα ονομάζεται "Galette des Rois" και παραδοσιακά περιλαμβάνει ένα φασόλι ή ένα μικρό αμυγδαλόψωμο, με τον τυχερό που βρίσκει το φασόλι να φοράει ένα χρυσό στέμμα.

Η βασιλόπιτα αποτελεί ένα έθιμο που συνδυάζει γεύση, παράδοση και συμβολισμό. Πέρα από την απόλαυση του γλυκού, αποτελεί έναν τρόπο για τους ανθρώπους να συναντηθούν, να γιορτάσουν και να ευχηθούν για ένα ευτυχισμένο και ευημερούντα νέο έτος. Με τις ποικίλες παραδόσεις και τα μοναδικά σύμβολα της, η βασιλόπιτα παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της κοινωνικής ζωής πολλών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: