Οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιότερους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και έχουν αποθανατιστεί πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί, και βασικότερο οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας. Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή. Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου.

Translate

Υποβρύχιο: Η πιο γλυκιά νοσταλγία από τα παιδικά μας

 


Πιο παλιά δεν υπήρχε ούτε ένα ελληνικό σπίτι που να μην έχει αυτό το κέρασμα στο ντουλάπι. Αυτό κατά βάση γινόταν γιατί, ειδικά το καλοκαίρι, τα υπόλοιπα γλυκά δεν διατηρούνταν λόγω ζέστης και εφόσον δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία.  Έτσι, το μόνο γλυκό που μπορούσε να διατηρηθεί ήταν η βανίλια, που προσφερόταν μαζί με ένα ποτήρι δροσερό νερό. Το δροσερό «υποβρύχιο» ήταν το πιο λατρεμένο γλυκό του καλοκαιριού, με την μαστιχωτή του υφή και την υπέροχη γλύκα του και το άρωμά του, το πιο εύκολο αλλά και το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για τους επισκέπτες και η εύκολη λύση για τα απαιτητικά παιδόπουλα της οικογένειας  που γύρευαν κάτι γλυκό απεγνωσμένα. Αλλά και τα καφενεία της εποχής εκείνης σέρβιραν τα καλοκαίρια, αφειδώς, βανίλια υποβρύχιο, μαζί με τον καφέ και τα αναψυκτικά, κάτι που προτιμούσαν ιδιαίτερα οι κυρίες και τα παιδάκια (οι άντρες ντρέπονταν να παραγγείλουν βανίλια δημοσίως). Η διαδικασία απλή και πασίγνωστη: Ένα κουταλάκι, βούλιαγμα στη μαλακή, μυρωδάτη, μαστιχωτή και γλυκιά βανίλια, μια γενναία κουταλιά και βύθισμα μετά σ' ένα γυάλινο ψηλό ποτήρι γεμάτο με κρύο, κρυσταλλένιο νερό! Παρατηρούσες πρώτα τα παιχνιδίσματα της ζάχαρης που δραπέτευε στο νερό και ύστερα έφερνες το κουτάλι στο στόμα, έγλειφες ή έκοβες μικρά κομμάτια βανίλιας (ανάλογα με τα χούγια του ο καθένας) , έπινες και μια γουλιά κρύο νερό και το γλυκό "παιχνίδι" συνεχιζόταν μέχρις ότου η βανίλια εξαφανιστεί απ' το κουταλάκι. «Έξυνες»  με τα δόντια τα τελευταία υπολείμματα που έμεναν κολλημένα στο κουταλάκι κι έπειτα το ποτήρι κι έπινες μονοκοπανιά το νερό που είχε απομείνει και που είχε πάρει γλυκάδα και άρωμα από τη βανίλια. Κι αν σήμερα έχουμε γυρίσει την πλάτη σ' αυτό το ταπεινό γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων, όμως, σε πείσμα των καιρών, όλα τα απογεύματα του καλοκαιριού μας μυρίζουν ακόμα (και θα μυρίζουν για πάντα) άρωμα βανίλιας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: