Οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιότερους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και έχουν αποθανατιστεί πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί, και βασικότερο οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας. Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή. Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου.

Translate

Τα εργόχειρα της γιαγιάς!!!

 


Πολλές παλιές συνήθειες εξαφανίστηκαν στις μέρες μας. Απέρριψαν οι νέοι τη συνήθεια να στρώνουν εργόχειρα παλιά, που τα έχουν βρει από τις γιαγιάδες και τις μανάδες τους, ή  και κεντήματα που δυσκολεύουν τη ζωή της οικογένειας και κυρίως της εργαζόμενης γυναίκας, χωρίς απαραίτητα και να ομορφαίνουν το σύγχρονο χώρο. Το σπίτι βεβαίως πρέπει να είναι πρώτα πρώτα λειτουργικό και κατόπιν όμορφο. Ει δυνατόν και λιτό, ανάλογα με το ύφος που υιοθετεί η κάθε οικοδέσποινα και το γούστο που διαθέτει. Από αυτό το σημείο όμως ως το να πετούν τα πάντα ανενδοίαστα και χωρίς δεύτερη σκέψη υπάρχει τεράστια απόσταση.

Την παλιά φορεσιά της προ-γιαγιάς, το φέσι ενός προγόνου, τα κεντημένα μεσοφόρια, τον καθρέφτη με την «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» τα εργόχειρα;  Αν κάποιος έχει σεβασμό για την προσωπική δημιουργία, δεν θα το κάνει ποτέ. Ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά θα τα φυλάξει σε μια μεριά, σ’ ένα κουτί, σ’ ένα μπαούλο, έστω στο πατάρι, απ’ όπου θα βγουν ίσως σε κάμποσα χρόνια. Στο χωριό παλιά, το πλέξιμο ήταν μέρος της καθημερινότητας. Ανάμεσα στις απαραίτητες γνώσεις μιας νοικοκυράς ήταν και το λεγόμενο πλέξιμο με βελονάκι. Μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το πλέξιμο, αν και χρονοβόρο,  ήταν πιο οικονομικό από την αγορά έτοιμων ενδυμάτων. Το χειροποίητο πλεκτό όμως, πάνω από όλα ήταν μια ένδειξη φροντίδας και αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: