Στα παλιά τα χρόνια, μαζί με το μποστάνι, ήταν συνηθισμένο τα νοικοκυριά να διατηρούν ένα κοπαδάκι κότες, για να έχουν τα φρέσκα αυγουλάκια τους αλλά και κανένα πουλερικό για το οικογενειακό τραπέζι. Παλιά οι κότες δεν έλειπαν από κανένα σπίτι στο χωριό αφού εκτός από την πολύ καλή παραγωγή αυγών (περίπου 260 το χρόνο) είχαν νόστιμο και αφράτο κρέας σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Η Ελληνική ράτσα που είχαν παλιά στα χωριά γίνονταν οι καλύτερες κλώσσες!!! Πρόκειται για ντόπιες κότες οι οποίες επιβίωναν σε όλες τις κακουχίες, ανεπηρέαστες από τις ασθένειες που θερίζουν τα σημερινά κοτέτσια και μπορούσαν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι κότες είναι από τα πιο παραγωγικά οικόσιτα ζώα. Τα αυγά τους είναι από τις πιο νόστιμες, θρεπτικές και υγιεινές τροφές που υπάρχουν.
Και το καλύτερο είναι ότι έχοντας τις δικές μας κότες ελέγχουμε τι τρώνε και επομένως τι πάει στο αυγό που μας προσφέρουν. Έτσι είμαστε ήσυχοι ότι στα αυγά, που τρώμε και δίνουμε στα παιδιά μας, δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα αντιβιοτικά και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα και κατάλοιπα. Όσοι έχουν κότες ξέρουν πολύ καλά ότι η γεύση και η ποιότητα των δικών τους αυγών είναι άλλου επιπέδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου