Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μια από τις πιο κατανυκτικές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, του Νιπτήρα και φυσικά, της βαφής των κόκκινων αυγών. Όμως, σε πολλές γωνιές της Ελλάδας – και ειδικά στα Δωδεκάνησα – υπάρχει μια ακόμα γευστική παράδοση που δίνει στη μέρα ξεχωριστή γεύση: τα ντολμαδάκια! Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα – γεμισμένα με ρύζι, μυρωδικά και αγάπη – τιμούν το τραπέζι της Μεγάλης Πέμπτης, καθώς αποτελούν ένα νηστίσιμο και συμβολικό φαγητό. Λέγεται μάλιστα πως τα στριφτά ντολμαδάκια, με το σκούρο πράσινο φύλλο και την απαλή γεύση του λεμονιού, φέρνουν τύχη στο σπίτι και χαρά στην οικογένεια που τα φτιάχνει. Η γιαγιάδες ξεκινούν από νωρίς: διαλέγουν προσεκτικά τα αμπελόφυλλα, τα ζεματάνε και αρχίζουν την ιεροτελεστία της γέμισης, ένα προς ένα, με υπομονή και μεράκι. Συχνά, η κουζίνα γεμίζει με αρώματα δυόσμου, κρεμμυδιού και λαδιού, ενώ οι νεότεροι βοηθούν στρώνοντας τα κατσαρολικά και βάζοντας τη μουσική της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι μνήμη, είναι παράδοση, είναι δεσμός με τις ρίζες μας. Αν φέτος η Μεγάλη Πέμπτη σας βρει κοντά στην οικογένεια ή στο χωριό, μη διστάσετε να φτιάξετε ή να δοκιμάσετε ντολμαδάκια. Είναι ένας όμορφος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν, να γευτούμε το παρόν και να προετοιμαστούμε με απλότητα και κατάνυξη για τη μεγάλη Ανάσταση.
Καλή Μεγάλη Πέμπτη και... καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου