Οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιότερους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και έχουν αποθανατιστεί πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί, και βασικότερο οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας. Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή. Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου.

Translate

Μεγάλη Πέμπτη με άρωμα... ντολμαδάκι!

 


Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μια από τις πιο κατανυκτικές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, του Νιπτήρα και φυσικά, της βαφής των κόκκινων αυγών. Όμως, σε πολλές γωνιές της Ελλάδας – και ειδικά στα Δωδεκάνησα – υπάρχει μια ακόμα γευστική παράδοση που δίνει στη μέρα ξεχωριστή γεύση: τα ντολμαδάκια! Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα – γεμισμένα με ρύζι, μυρωδικά και αγάπη – τιμούν το τραπέζι της Μεγάλης Πέμπτης, καθώς αποτελούν ένα νηστίσιμο και συμβολικό φαγητό. Λέγεται μάλιστα πως τα στριφτά ντολμαδάκια, με το σκούρο πράσινο φύλλο και την απαλή γεύση του λεμονιού, φέρνουν τύχη στο σπίτι και χαρά στην οικογένεια που τα φτιάχνει. Η γιαγιάδες ξεκινούν από νωρίς: διαλέγουν προσεκτικά τα αμπελόφυλλα, τα ζεματάνε και αρχίζουν την ιεροτελεστία της γέμισης, ένα προς ένα, με υπομονή και μεράκι. Συχνά, η κουζίνα γεμίζει με αρώματα δυόσμου, κρεμμυδιού και λαδιού, ενώ οι νεότεροι βοηθούν στρώνοντας τα κατσαρολικά και βάζοντας τη μουσική της Μεγάλης Εβδομάδας. Δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι μνήμη, είναι παράδοση, είναι δεσμός με τις ρίζες μας. Αν φέτος η Μεγάλη Πέμπτη σας βρει κοντά στην οικογένεια ή στο χωριό, μη διστάσετε να φτιάξετε ή να δοκιμάσετε ντολμαδάκια. Είναι ένας όμορφος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν, να γευτούμε το παρόν και να προετοιμαστούμε με απλότητα και κατάνυξη για τη μεγάλη Ανάσταση.

Καλή Μεγάλη Πέμπτη και... καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: