Οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιότερους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και έχουν αποθανατιστεί πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς φίλοι και συγχωριανοί, και βασικότερο οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας. Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή. Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου.

Translate

Ο Χαρταετός: Ένα Αρχαίο Παιχνίδι που Ενώνει Γενιές και Πολιτισμούς


Ανά τους αιώνες, ο ουρανός έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους. Από τους αρχαίους Έλληνες και Κινέζους μέχρι τους πολιτισμούς των Ινδιάνων και των Αμερικανών Ινδιάνων, οι παρατηρήσεις του ουρανού έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια που εκφράζουν αυτήν τη σύνδεση με τον ουρανό είναι ο χαρταετός.

Το Παιχνίδι του Χαρταετού

Ο χαρταετός, ένα από τα παλαιότερα παιχνίδια που γνωρίζει η ανθρωπότητα, έχει ρίζες που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Αν και οι ακριβείς του προέλευση δεν είναι γνωστή, έχει παιχθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ασία μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική. Η ουσία του παιχνιδιού είναι απλή: ένας χαρταετός φτιάχνεται από χαρτί ή ύφασμα και ανεβαίνει στον ουρανό με τη βοήθεια ενός σπάγκου ή σχοινιού. Όταν ο χαρταετός ανεβαίνει στον ουρανό, οι συμμετέχοντες νιώθουν την αίσθηση της ελευθερίας και της σύνδεσης με τον κόσμο γύρω τους.

Συνδέοντας Γενιές και Πολιτισμούς

Ο χαρταετός δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος να συνδέσουμε γενιές και πολιτισμούς, να διατηρήσουμε παραδόσεις και να μεταφέρουμε γνώση και αξίες από το ένα γενικό στο άλλο. Σε πολλές κοινότητες, η κατασκευή και η πτήση ενός χαρταετού αποτελεί τμήμα των εορταστικών εκδηλώσεων και τελετών, ενώ σε άλλες αποτελεί έναν τρόπο για τα παιδιά και τους ενήλικες να συνειδητοποιήσουν τη σχέση τους με το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω τους.

Εκτός από την απλή απόλαυση της πτήσης του χαρταετού, η κατασκευή του απαιτεί συνεργασία, δημιουργικότητα και υπομονή. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία αυτή με τα παιδιά τους, μεταφέροντας παράλληλα παραδοσιακές τεχνικές και γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: